Öncenzúra Blog

Ha unod a kötelező véleményt, olvass minket!

Kövess minket!

Címkék

ajándékozás (1) aluljáró (1) átalakítás (2) a kód (1) Bayer Zsolt (1) betépve (1) Brüsszel (1) cigányság (1) civilek (1) demokrácia (1) diákok (3) diploma (1) diskurzus (1) doktori (1) drog (1) egyetem (2) életmód (2) elfojtás (1) előadás (2) emberiség (1) erkölcs (1) eszme (1) etika (1) EU (1) eu (1) Európa (1) facebook (1) felháborodás (2) felsőoktatás (2) film (3) fogyasztás (1) főiskola (2) főtér (1) fotó (1) gazdaság (4) gazdasági rendszer (1) George Jung (1) gifts (1) Gyömrő (1) hagyomány (2) hajléktalanok (1) hitel (1) hollywood (1) Horthy (1) Horthy park (1) hvg (1) hvg.hu (1) időtöltés (1) imf (1) ingerküszöb (1) irányelvek (1) isten (1) jogvédők (1) jólét (1) jótékonyság (1) kapitalizmus (1) karácsony (1) karácsonyfa (1) keretszámok (2) Késelés (1) kisebbség (1) kokain (1) kommentek (1) konfliktus (1) kordon (1) környezetvédelem (1) korszellem (1) közbeszéd (2) közélet (8) kritika (5) külföld (1) kultúra (6) kvízműsor (1) magyar (1) manipuláció (1) média (1) megítélés (1) mértékletesség (1) metró (1) Mike Rowe (1) Miklós (1) moderáció (1) munka (3) népszavazás (1) New York Post (1) nyelv (1) oktatás (2) pesszimizmus (1) plágium (1) politika (11) pozitív (1) racionalitás (1) rasszimus (1) regisztráció (1) reklám (1) sajtó (1) Semjén Zsolt (1) szabadság (1) szavazás (1) Szigethalom (1) Szilveszter (1) szolgáltatás (1) Szovjet Unió (1) tandíj (2) tanulók (2) Tarlós (1) társadalom (14) TED (1) történelem (1) tudomány (1) tüntetés (3) tv (1) USA (1) választás (1) választási törvény (1) választók (1) vallás (1) vélemény (12) vetélkedő (1) videó (3) Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A jótékony vetélkedő

2013.01.31. 00:49 öncenzor

Egyre gyakrabban látom, hogy kvízműsorokba celebeket hívnak meg játszani, nyilván a jobb nézettség érdekében. Ilyenkor a derék hírességek mindig valamilyen jótékony célra ajánlják fel a nyereményt és általában azt már a játék elején leszögezik, hogy kinek is. Ez önmagában nagyon nemes cselekedetnek tűnik, de ne legyünk naivak: gondolom minden józan ember számára világos, hogy nyilván nem önszántukból ajánlják fel a pénzösszeget, amit egyébként elvileg haza is vihetnének, hanem ez egy előre megírt koreográfia része. Egy "celeb" az átlag ember szemében végtelenül gazdag, hogy nézne már ki, ha még hazavinne magához néhány milliót játszásiból. Ez nyilván sem az ő, sem a csatorna imidzsébe nem férne bele. Aki látott már celebet kvízműsorból nyereményt hazavinni, tegye fel a kezét! Ugye érezzük, hogy mennyire abszurd még elképzelni is? Ha viszont elfogadjuk azt a tényt, hogy ez előre el van döntve, akkor egészen más megvilágításba kerül a dolog. Tulajdonképpen azt az összeget, amivel segíteni tudnának teszik fel egy képzeletbeli rulettasztalra és még egy jó kis show-t is körítenek mellé. Különösen kiélezett a helyzet "A kód" című kvízműsorban. Képzeljük magunkat a kedvezményezettek - mondjuk egy gyermekotthon - helyébe: egyik este elkezdik nézni a műsort, boldogan értesülnek róla, hogy övék lehet az összegyűjtött pénz, majd a végén izgulhatnak, hogy csak a felét kapják-e annak, amit egyébként is megkaphatnának vagy rosszabb esetben egy lyukas garast sem. Milyen érzés lehet, azért elesni attól az összegtől, ami mondjuk a bezárástól menthet meg egy intézményt (sarkítok, de ilyen is lehet), amit azért vesztünk el, mert az egyik egykori valóságshow szereplő épp nem emlékszik az utolsó megfejtésre?

A jelenségnek egy még sarkosabb példája az a műsor, ami egy másik csatornán ment régebben, ahol két ügyet mutattak be, mindig valamilyen válságos helyzetben levő embert/csoportot/intézményt stb. A két ügy közül a nézők dönthették el, hogy melyik kapja meg az erre szánt támogatást. És a másik  - egyébként drámainak lefestett - üggyel mi lesz??? Őt/őket a sorsára hagyjuk? Ez egy kicsit emlékeztet a colosseumi jelenetekre, amikor a nép bekiabálással próbál a császárra hatni, hogy életet vagy halált mutasson az arénában levő gladiátorra. Kétezer év óta csak a csomagolás változott, a lényeg nem.

Ha valóban jótékonykodni akarok, akkor miért nem lehet egyszerűen ezt mondani, hogy "ennyi pénzem van, és ezt erre odaadom"? Nem lehet mindenből üzletet és showt csinálni. Valahol meg kell húzni a határt és szerintem pontosan itt van a határvonal. Ha a csatornának a pénze is és a szándéka is megvan, akkor adja oda és ne hazárdírozzon mások nyomorával! Tudom, hogy így sérül a műsor koncepciója, de fel kell tenni a kérdést, hogy melyik a fontosabb!

Szólj hozzá!

Címkék: média tv vetélkedő jótékonyság erkölcs kvízműsor a kód

A bejegyzés trackback címe:

https://oncenzura.blog.hu/api/trackback/id/tr605054205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása