Öncenzúra Blog

Ha unod a kötelező véleményt, olvass minket!

Kövess minket!

Címkék

ajándékozás (1) aluljáró (1) átalakítás (2) a kód (1) Bayer Zsolt (1) betépve (1) Brüsszel (1) cigányság (1) civilek (1) demokrácia (1) diákok (3) diploma (1) diskurzus (1) doktori (1) drog (1) egyetem (2) életmód (2) elfojtás (1) előadás (2) emberiség (1) erkölcs (1) eszme (1) etika (1) eu (1) EU (1) Európa (1) facebook (1) felháborodás (2) felsőoktatás (2) film (3) fogyasztás (1) főiskola (2) főtér (1) fotó (1) gazdaság (4) gazdasági rendszer (1) George Jung (1) gifts (1) Gyömrő (1) hagyomány (2) hajléktalanok (1) hitel (1) hollywood (1) Horthy (1) Horthy park (1) hvg (1) hvg.hu (1) időtöltés (1) imf (1) ingerküszöb (1) irányelvek (1) isten (1) jogvédők (1) jólét (1) jótékonyság (1) kapitalizmus (1) karácsony (1) karácsonyfa (1) keretszámok (2) Késelés (1) kisebbség (1) kokain (1) kommentek (1) konfliktus (1) kordon (1) környezetvédelem (1) korszellem (1) közbeszéd (2) közélet (8) kritika (5) külföld (1) kultúra (6) kvízműsor (1) magyar (1) manipuláció (1) média (1) megítélés (1) mértékletesség (1) metró (1) Mike Rowe (1) Miklós (1) moderáció (1) munka (3) népszavazás (1) New York Post (1) nyelv (1) oktatás (2) pesszimizmus (1) plágium (1) politika (11) pozitív (1) racionalitás (1) rasszimus (1) regisztráció (1) reklám (1) sajtó (1) Semjén Zsolt (1) szabadság (1) szavazás (1) Szigethalom (1) Szilveszter (1) szolgáltatás (1) Szovjet Unió (1) tandíj (2) tanulók (2) Tarlós (1) társadalom (14) TED (1) történelem (1) tudomány (1) tüntetés (3) tv (1) USA (1) választás (1) választási törvény (1) választók (1) vallás (1) vélemény (12) vetélkedő (1) videó (3) Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Regisztráció

2013.01.09. 16:09 öncenzor

Végre fellélegezhetnek a demokráciát remegve féltők, az alkotmánybíróság ítéletének hatására úgy döntött a kormány, hogy nem lesz választási regisztráció, legalábbis 2014-ben biztosan nem. Tehát ha lehet hinni nekik, nem fognak szembe szállni az testület ítéletével. De nem is ez az aktualitása annak, ami miatt erről írok. Sosem tudtam megérteni, hogy miért sérülne a regisztráció miatt a demokrácia vagy a szabad választáshoz való alapjog? És itt most tényleg elvi szinten értetlenkedem, nem pedig technikai kérdésekben. Világos, hogy szűkülne a választók köre, amennyiben kevesebben mennének el így szavazni, mivel regisztrálni plusz szavazni már lustábbak lennének az emberek. Így viszont a szavazók csakugyan a közügyek iránt érdeklődőbbek/elkötelezettebbekből kerülnének ki. De ez miért baj? Miért baj, hogy olyan emberek döntenének egy kérdésről, akik kompetensek benne, akik időt és figyelmet szentelnek rá, akik széleskörű információk birtokában alaposan mérlegelve döntenek? Regisztrálni bárki elmehet, pontosan ugyanannyi joga lett volna regisztrálni mindenkinek, mint eddig szavazni. Ráadásul, mivel egy fordulósok lesznek a választások, tulajdonképpen, nem is kellett volna többször elmenni, mint korábban. Az hogy ez egyeseknek már kívül van a kényelmi zónáján, azt gondolom más lapra tartozik. Bizonyos értelemben valóban megszűri a regisztráció a választókat, de én azt gondolom, jó értelemben. Valamelyik nap az egyik elemző hölgy csillogó szemekkel kérdezi az atv-n, hogy miért van kevesebb "joga" szavazni annak a szoba-festő mázolónak (példálózott), aki nem figyeli a politikát egyébként és két nappal a választások előtt ébred rá, hogy ki akarja nyilvánítani a véleményét, mint annak aki korábban is rendszeresen követte a közügyek történéseit? Hát pontosan ezért, mert nem tudja, hogy miről és miért dönt. Nehezemre esik megérteni, hogy ez a kérdést feltevő számára miért nem nyilvánvaló. Én személy szerint nem bánom, hogy a videón szereplő úriemberhez hasonlók háttérbe szorulnak a választásokon, sőt azt tartanám veszélyesnek, ha minél több ilyen ember szavazatán múlna az ország sorsa, ami (akármennyien legyintenek is) egy komoly kérdés.

Politikai elemzők, közvélemény kutatók körében általánosan elfogadott az a nézet, hogy a magyar szavazó "leszavazó". Vagyis a kiélezett versenyben a választás kimenetelét, az a néhány bizonytalan dönti el, aki a kampány utolsó napjainak hajrájában felül a politikai populizmusnak és azért adja le a voksát, mert valaki ellen felhergelték. Ezért van, hogy a közhangulat általában ennyire megosztó és uszító ebben a szakaszban és szerintem ez senkinek sem hiányozna. A regisztráció nem utolsó sorban arra is lehetőséget adott volna, hogy ez a hangnem változzon. De "hál' Istennek" sokan vannak ebben az országban, akik a "demokráciát" ennél jobban féltik... Erre egyébként meg azt szoktam mondani, hogy az USA-ban a "szabadság földjén" pártpreferenciával együtt kell regisztrálni, de más EU tag országban is létezik az intézmény. Azt sugallni, hogy ez demokrácia-ellenes, enyhén szólva önironikus. Azt pedig még egyszer fontosnak tartom hangsúlyozni, magát a jogot senkitől nem vették volna el. Egyeseket legfeljebb a saját lustaságuk és érdektelenségük szakított volna el az egyébként létező joguk gyakorlásától, de ez innentől kezdve már az egyén döntése.

Nem tudom miért volt ennyire fontos ezt elkaszálni ezt, de a szabadság és az agyonhivatkozott demokrácia védelme, semmikép nem tűnik őszinte érvnek.

Szólj hozzá!

Címkék: politika választás szavazás társadalom demokrácia regisztráció választók választási törvény

A bejegyzés trackback címe:

https://oncenzura.blog.hu/api/trackback/id/tr205002145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása