Öncenzúra Blog

Ha unod a kötelező véleményt, olvass minket!

Kövess minket!

Címkék

ajándékozás (1) aluljáró (1) átalakítás (2) a kód (1) Bayer Zsolt (1) betépve (1) Brüsszel (1) cigányság (1) civilek (1) demokrácia (1) diákok (3) diploma (1) diskurzus (1) doktori (1) drog (1) egyetem (2) életmód (2) elfojtás (1) előadás (2) emberiség (1) erkölcs (1) eszme (1) etika (1) eu (1) EU (1) Európa (1) facebook (1) felháborodás (2) felsőoktatás (2) film (3) fogyasztás (1) főiskola (2) főtér (1) fotó (1) gazdaság (4) gazdasági rendszer (1) George Jung (1) gifts (1) Gyömrő (1) hagyomány (2) hajléktalanok (1) hitel (1) hollywood (1) Horthy (1) Horthy park (1) hvg (1) hvg.hu (1) időtöltés (1) imf (1) ingerküszöb (1) irányelvek (1) isten (1) jogvédők (1) jólét (1) jótékonyság (1) kapitalizmus (1) karácsony (1) karácsonyfa (1) keretszámok (2) Késelés (1) kisebbség (1) kokain (1) kommentek (1) konfliktus (1) kordon (1) környezetvédelem (1) korszellem (1) közbeszéd (2) közélet (8) kritika (5) külföld (1) kultúra (6) kvízműsor (1) magyar (1) manipuláció (1) média (1) megítélés (1) mértékletesség (1) metró (1) Mike Rowe (1) Miklós (1) moderáció (1) munka (3) népszavazás (1) New York Post (1) nyelv (1) oktatás (2) pesszimizmus (1) plágium (1) politika (11) pozitív (1) racionalitás (1) rasszimus (1) regisztráció (1) reklám (1) sajtó (1) Semjén Zsolt (1) szabadság (1) szavazás (1) Szigethalom (1) Szilveszter (1) szolgáltatás (1) Szovjet Unió (1) tandíj (2) tanulók (2) Tarlós (1) társadalom (14) TED (1) történelem (1) tudomány (1) tüntetés (3) tv (1) USA (1) választás (1) választási törvény (1) választók (1) vallás (1) vélemény (12) vetélkedő (1) videó (3) Címkefelhő

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A Semjén ügy margójára

2012.11.29. 23:10 öncenzor

Az ún. "Semjén ügy" kapcsán meg kell, hogy jegyezzem, hogy nem lehet nem észrevenni azt a rosszindulatot, ami a hvg.hu szándékai mögött munkál és azt a végletekig szőrszálhasogató módszert, amivel a miniszterelnök-helyettes dolgozatát próbálják elhitelteleníteni, következés képen elhiteltelenítve persze Semjén személyét, következésképp pedig az ország vezetését. Schmitt anno csúnyán belebukott a dologba, ott nem volt mit magyarázni, de most azonban tényleg a kekeckedés iskolapéldájával állunk szemben. A hvg olyan szakmai nüanszokat kér számon, amiket egy arra felhatalmazott kompetens bizottság már eldöntött, amikor leosztályozta annak idején a diplomamunkát. Nevezetesen, hogy nem túl leíró-e a dolgozat, van-e benne elég következtetés, hogy az átvett gondolatok és idézetek aránya megfelel-e a szabályoknak stb.-stb. Arra is rájöttek, hogy néhány helyen rosszkor volt kitéve az idézőjel és saját gondolatként volt feltüntetve egy-egy szövegrészlet. Nyilván nem csak puszta véletlen, de tegyük a szívünkre a kezünket, mindenki, aki írt már diplomadolgozatot tudja, hogy a diákok szinte mindnyájan bevetik ezt a trükköt néhány apró helyen, hogy kitöltsék a magas terjedelmi elvárásokat. Miért akarjuk minden áron az ország egyik prominensét, diákkori önmagával és akkori (egyébként teljesen hétköznapi) stiklieivel szembesíteni és mostani felelős beosztásában fiatalkori önmagához méregetni? Azt gondolom vannak most fontosabb ügyek is ebben az országban és megdöbbentő, hogy mégis, egy ilyen helyzetben mennyi energia megy el erre. Gondoljunk most csak bele, mekkora munkába került ezt a hvg.hu-nak kideríteni? Az az érzésem, hogy van egy kis csapat, egy lejáratási munkacsoport, aki már hónapok óta a kormány prominenseinek a dolgozatait túrja, vizsgálgatja, hogy talál-e benne valamit, amibe bele lehet annyira kötni, hogy cikk és lehetőleg botrány szülessen belőle. Ez rengeteg olvasást, utánajárást, kutatást, összehasonlítást igényel. A Schmitt és a Semjén ügy csak az a kettő, ami eddig ennek a "hathatós" munkának az eredményéül felszínre került. De ki tudja, hány dolgozatot és forrást néztek át még, amiről végül nem írtak cikket. És mindezért a szerkesztőség nekik fizet!!! Számomra ez a legfélelmetesebb az egészben. Zárójelben jegyzem meg Gyurcsány Ferenc dolgozata a mai napig nincs meg és ezt érdkes módon nem tartották annyira fontosnak, hogy ilyen erőteljesen foglalkozzanak vele. Az ember könnyen kiált farkast, mert valamiért megszoktuk és szeretjük a botrányszagot, de érdemes mindig a dolgok mögé nézni, hogy a felszínen levő dolgokat, milyen a mélyben gomolygó rossz energiák és szándékok mozgatják. Az ezekből nyert felismerések vezethetnek el oda minket, hogy a megfelelő dolgokra irányítsuk figyelmünket.

6 komment

Címkék: vélemény politika közélet plágium hvg diploma doktori hvg.hu Semjén Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://oncenzura.blog.hu/api/trackback/id/tr584938655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

forgalomkorlatozas · http://forgalomkorlatozas.blog.hu/ 2012.11.30. 01:28:15

"nem lehet nem észrevenni azt a rosszindulatot"
- hasonlóképpen nem lehet nem észrevenni a rosszindulatot, ami a Fideszt vezérli a választási törvény átírásával (és még sorolhatnám).

"Schmitt anno csúnyán belebukott a dologba, ott nem volt mit magyarázni"
- szerintem itt sincs mit magyarázni.

"A hvg olyan szakmai nüanszokat kér számon, amiket egy arra felhatalmazott kompetens bizottság már eldöntött, amikor leosztályozta annak idején a diplomamunkát."
- annak idején sokkal nehezebb volt a forrásokat felkutatni, a szövegazonosságokat megkeresni. Ma már erre külön programok vannak, amiket nem félnek használni a szakdolgozat bírálók. Azt se felejtsük el, hogy ez nem egy egyszerű diplomamunka. Ez egy doktori címet érdemlő értekezés. Ezt ízlelgesd egy kicsit szerintem. Doktor Schmitt Pál. Doktor Semjén Zsolt. "Doktor, doktor, doktor, doktor. Mondja, hány doktor van ezen a bolygón?" forrás: K-Pax

"Arra is rájöttek, hogy néhány helyen rosszkor volt kitéve az idézőjel és saját gondolatként volt feltüntetve egy-egy szövegrészlet"
- és ez valószínűleg nem véletlen.

"de tegyük a szívünkre a kezünket, mindenki, aki írt már diplomadolgozatot tudja, hogy a diákok szinte mindnyájan bevetik ezt a trükköt néhány apró helyen"
- Szívemre teszem a kezem. Egyrészt az, hogy te mit és hogyan csináltál és azt kivetíted a diákságra, az téged minősít, a becsületes munkával diplomát vagy doktori címet szerzett diákok meg kikérik(kikérhetik) maguknak. Jogosan egyébként. Másrészt nem menti fel Doktor Semjén Zsoltot, mint ahogy nem mentette fel Doktor Schmitt Pált, harmadrészt szerintem ez nem igaz.

"Gondoljunk most csak bele, mekkora munkába került ezt a hvg.hu-nak kideríteni?"
- Szerintem? készen kapták az anyagot a Fidesztől. Vagy tényleg jók a hvg-nél, ez utóbbi esetben maximális riszpekt nekik. Ha lehet kérni, még több ilyet.

"És mindezért a szerkesztőség nekik fizet!!! Számomra ez a legfélelmetesebb az egészben."
- Fizetnék én egy parlamenti bizottságnak is ezért, az adónkból, inkább mint az "Együtt tették tönkre az országot" plakátokért. (Sőt, akit meg plagizáláson találnak, azt ki is penderíteném a törvényhozásból, törvényileg) Valószínűleg ez utóbbi még mindig többe került. És számomra ez a legfélelmetesebb az egészben.

"Gyurcsány Ferenc dolgozata a mai napig nincs meg"
- Megvan az, ne izgulj. Elő fog kerülni a megfelelő helyen és időben :-)

Pienaar 2012.11.30. 11:42:09

"nem lehet nem észrevenni azt a rosszindulatot, ami a hvg.hu szándékai mögött munkál és azt a végletekig szőrszálhasogató módszert, amivel a miniszterelnök-helyettes dolgozatát próbálják elhitelteleníteni"

És most a fenti mondatban helyettesítsük be a "hvg.hu" név helyére pld a "Médiatanács" nevet, valamint utána a "Klubrádió frekvenciapályázat" szavakat a megfelelő helyre. Nahááát...
Aki kardot ránt, kard által vész el?

öncenzor 2012.11.30. 12:05:29

@forgalomkorlatozas: Azt hiszem, hogy mi alapkérdésekben nem értünk egyet és minden részletkérdésben való nézeteltérés már ebből fakad. Mondjuk tetszett, hogy a K-Pax-ből idéztél, ezért talán mégis van bennünk valami közös. De miért gondolod például, hogy a választási törvény átalakítását merő rosszindulat vezérli?
Lehet, hogy a diákságról nem jól gondolom, amit írtam, ezt nehéz általánosan felmérni, én csak azt mondom, amit láttam és tapasztaltam. Természetesen nem akartam senkit megsérteni, aki tökéletesen becsületes. De szerintem, amit mondasz egy kicsit utópisztikus. A többség nem ilyen és tökéletesen becsületes ember (diák) nincs, de akinek nem inge, ne vegye magára!
A Gyurcsány dolgozatra pedig azt tudom mondani, hogy szerintem már meglett volna megfelelő helye és ideje, hogy előkerüljön, pontosan akkor, amikor Orbán nyilvánosságra hozta a sajátját a Schmitt ügy kapcsán. Ezt diktálta volna a korrektség.

öncenzor 2012.11.30. 12:05:31

@Pienaar: Tehát te úgy gondolod, hogy ez a médiatanáccsal szembeni bosszú?

Pienaar 2012.11.30. 15:51:10

Nem. Azt gondolom hogy ha a kormány az ellenzéki sajtó ellen veti be a Médiatanácsot (amelyhez hasonló, viszont pártsemleges testületeket minden normális demokrácia müködtet) akkor nincs mit csodálkozni hogy egy hvg.hu ilyen szerintem meglehetősen kicsinyes módszerekhez folyamodik az épp aktuális kormányoldali balek lejáratására.
Kár hogy erre a szintre süllyedt Magyarország, és biztos hogy van még lejjeb is.

öncenzor 2012.12.01. 17:36:45

@Pienaar: Ez tényleg sajnálatos dolog. Jó lenne egy hinni, hogy egy tényleg független médiatanács létezhet. De talán a hosszú évek egyensúlytalansága a média területén szülte ezt a helyzetet.
süti beállítások módosítása