Öncenzúra Blog

Ha unod a kötelező véleményt, olvass minket!

Kövess minket!

Címkék

ajándékozás (1) aluljáró (1) átalakítás (2) a kód (1) Bayer Zsolt (1) betépve (1) Brüsszel (1) cigányság (1) civilek (1) demokrácia (1) diákok (3) diploma (1) diskurzus (1) doktori (1) drog (1) egyetem (2) életmód (2) elfojtás (1) előadás (2) emberiség (1) erkölcs (1) eszme (1) etika (1) eu (1) EU (1) Európa (1) facebook (1) felháborodás (2) felsőoktatás (2) film (3) fogyasztás (1) főiskola (2) főtér (1) fotó (1) gazdaság (4) gazdasági rendszer (1) George Jung (1) gifts (1) Gyömrő (1) hagyomány (2) hajléktalanok (1) hitel (1) hollywood (1) Horthy (1) Horthy park (1) hvg (1) hvg.hu (1) időtöltés (1) imf (1) ingerküszöb (1) irányelvek (1) isten (1) jogvédők (1) jólét (1) jótékonyság (1) kapitalizmus (1) karácsony (1) karácsonyfa (1) keretszámok (2) Késelés (1) kisebbség (1) kokain (1) kommentek (1) konfliktus (1) kordon (1) környezetvédelem (1) korszellem (1) közbeszéd (2) közélet (8) kritika (5) külföld (1) kultúra (6) kvízműsor (1) magyar (1) manipuláció (1) média (1) megítélés (1) mértékletesség (1) metró (1) Mike Rowe (1) Miklós (1) moderáció (1) munka (3) népszavazás (1) New York Post (1) nyelv (1) oktatás (2) pesszimizmus (1) plágium (1) politika (11) pozitív (1) racionalitás (1) rasszimus (1) regisztráció (1) reklám (1) sajtó (1) Semjén Zsolt (1) szabadság (1) szavazás (1) Szigethalom (1) Szilveszter (1) szolgáltatás (1) Szovjet Unió (1) tandíj (2) tanulók (2) Tarlós (1) társadalom (14) TED (1) történelem (1) tudomány (1) tüntetés (3) tv (1) USA (1) választás (1) választási törvény (1) választók (1) vallás (1) vélemény (12) vetélkedő (1) videó (3) Címkefelhő

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Piszkos munkák

2012.11.19. 20:58 öncenzor

Az alábbiakban egy előadást szernék megosztani veletek. Mike Rowe a Discovery Channel Piszkos Munkák (Dirty Jobs) című műsorának házigazdája beszél arról, mit tanult a műsor készítésével eltöltött évek alatt az ott bemutatott emberektől. Érdekes, hogy éppen a TED-en osztja meg mindezen tapasztalatait, egy kicsit szembe menve hallgatóközönsége szellemiségével, dehát az igazán gondolatébresztő eszmefuttatások, mindig egy kicsit felülmúlják azt amit eddig tudunk és más fényben láttatják a dolgokat, mint ahogyan eddig láttuk. Ha jobban eltöprengünk, azon amit mond, akkor egészen messzire juthatunk. Mike ugyanis nyíltan szembemegy azzal a manapság nagyon divatos lózunggal, hogy a szenvedélyeinket követve, "bármit" elérhetünk. "Follow your passion" halljuk sokszor a nagyon sikeres (vagy sikeresnek tekintett) emberektől. Azt vettem észre, hogy a környezetemben, akik erre kaphatóak, nagyon a hatása alá tudnak kerülni. Elkezdenek követni egy elérhetetlen célt, felmagasztalva egy hamis szenvedélyt, ami igazából nem is belőlük fakad, és megpróbálnak olyanná válni, mint a szlogent kimondó idolok. Ez persze nem sikerül és mindig egy megbúvó, kimondatlan elégedetlenséget eredményez. Az idolok sikeressége nagyon vonzó és nyilván sokat is lehet tanulni tőlük, de elsősorban mindenkinek az lenne először a feladata, hogy a saját küldetését és helyét megtalálja a világban. Talán triviálisan hangzik, de erre sokan kisérletet sem tesznek. Mindeki "önmegvalósít", miközben el sem gondolkozik a szó valódi értelmén. Ehelyett egy "rat-race"-ben akar minél előkelőbb helyezést elfoglalni. Az egyetemek, főiskolák évről évre ontják a diplomás munkanélkülieket, egyre gyengébb képességekkel, miközben "egyszerű" szakmunkások száma folyamatosan csökken, sőt lassan elfogy és csodálkozunk, hogy egyre több a boldogtalan ember. Ez természetesen nem véletlenül van így, ezt diktálja az uralkodó világnézet, egyelőre még fel sem ismerve saját téveszméjét. Gondoljunk csak bele - ahogy erre az előadás is felhív minket - hogyan ábrázolják a hollywoodi filmek például a vízvezetékszerelőket és hogyan az üzletembereket. De önkéntelenül eszünkbe juthatnak Steve Jobs elhíresült lelkesítő beszédei is, amelyek nem mást mondanak végeredményben, mint: hogyha eléggé kitartóan próbálkozol, olyan lehetsz, mint én. De tényleg, akkor lesz jó a világ, ha mindenki Steve Jobs lesz? Ahogy Mike-tól megtudhatjuk nem feltétlenül boldogtalan az élet még a legpiszkosabb kékgalléros oldalán sem, sőt.

Én ebben a blogban arra törekszem, hogy megpróbáljam a dolgokat más látószögekből is láttatni, mint az a sarok ahonnan általában látjuk és ahová mások próbálnak beállítani minket. Remélem az alábbi videó, segít ebben!

Szólj hozzá!

Címkék: munka videó előadás társadalom életmód TED Mike Rowe

A bejegyzés trackback címe:

https://oncenzura.blog.hu/api/trackback/id/tr684915358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása